Sekadar berkongsi bahan bantu mengajar untuk guru dan tips berguna untuk anda semua.

Soalan-soalan Lazim tentang Format Baru UPSR 2016

Pastinya ramai yang masih tertanya-tanya tentang kaedah pelaksanaan UPSR tahun 2016 ini. Baiklah bagi mengurangkan pemasalahan anda, di sini anda boleh mendapatkan sedikit soalan-soalan dan maklumat tentang pelaksanaan UPSR 2016 ini.

Semoga memudahkan urusan anda ye..

SOALAN LAZIM UPSR 2016
Share:

Modul Latihan Format Baru UPSR Bahasa Melayu Tahun 6

Untuk meringankan beban cikgu-cikgu Bahasa Melayu Tahun 6, di sini saya sertakan link download untuk Modul Latihan Bahasa Melayu Format Baru 2016.

Selamat Mengajar Cikgu...

KLIK SINI
Share:

Panduan Membina Perancangan Strategik Sekolah



Untuk pentadbir yang mencari-cari panduan membina Perancangan Strategik sekolah. Di sini saya kongsikan sedikit info tentang Perancangan Strategik Sekolah.

Selamat mendownload : KLIK SINI UNTUK DOWNLOAD
Share:

Contoh aktiviti PdP Abad 21


Berikut merupakan senarai contoh aktiviti PdP Abad 21 yang boleh anda praktikkan di dalam kelas.

Semoga membantu anda semua.

# copy paste














Share:

KATA-KATA MOTIVASI UNTUK GURU

TIGA BELAS MOTIVASI

MOTIVASI PERTAMA

Janganlah kamu mengambil cuti sakit sedangkan kamu tidak sakit. Kerana kamu telah menghimpun dua ma'siat, yaitu berbohong dan makan wang gaji yang haram. Demi Allah kamu bersusah berserta taqwa & takut kepada Allah SWT lebih baik untukmu.

MOTIVASI KEDUA

Terimalah  pelajar-pelajarmu dengan segala kekurangan yang ada pada mereka, kerana mereka bukanlah Malaikat atau Syaitan. Tidak ada jalan untuk kamu lari daripada memperbaiki apa-apa kekurangan atau kesalahan mereka, kerana kamu adalah pendidik dan HARAPAN mereka.

MOTIVASI KETIGA

 Tunjukkanlah penghargaanmu terhadap PELAJAR/MURID dan terangkan kelebihan mereka sebagai penuntut ilmu, agar kesan pengajaranmu lebih cepat sampai kelubuk hati mereka.

MOTIVASI KEEMPAT

Ingatlah sesungguhnya ramai orang-orang BESAR, disebabkan tunjuk ajarmu itu sebagai Guru, melonjakkan dan menyalakan lagi cita-cita mereka hingga sampai kepuncak. Maka jadilah kamu 'MASTER PLAN' orang-orang besar.

MOTIVASI KELIMA 

Baikkanlah layananmu terhadap pelajar-pelajar dan tinggalkanlah kesan yang baik kepada mereka. Berapa ramai daripada guru mendapat do'a kebaikan yang  berterusan, meskipun sudah berada didalam tanah.

MOTIVASI KEENAM 

Setiap mata pelajaran boleh dihubung kaitkan dengan pendidikan agama kita dengan mencari kaedah yang bersesuaian.

MOTIVASI KETUJUH
Setiap detik yang kamu TERLAMBAT atau kamu tinggalkan kelas sebelum selesai masa tugasmu, itu adalah hak pelajar yang akan dituntut pada hari hisab/akhirat kelak.

MOTIVASI KELAPAN 

Berapa ramai daripada guru kerana memberi tunjuk ajar yang baik kepada anak muda, lantas dengan sebab itu dia mendapat do'a yang ikhlas dan kebaikan yang berterusan.
"Ya Allah..!, tambahkan ilmu, rahmati dan berkatilah kepada guru-guru kami yang kuat cergas dan amanah".

MOTIVASI KESEMBILAN

Dihadapanmu ada generasi yang jiwa mereka berkobar dengan kesedaran, cintakan ilmu dan semangat yang tinggi. Semoga pengajaranmu menyalakan hati dan cita-cita mereka yang akan membawa KEBAIKAN kepada umat.

MOTIVASI KESEPULUH

Ingatlah sesungguhnya kamu punya anak-anak yang mereka belajar dengan para guru seperti kamu mengajar anak orang lain. Maka ajarlah anak-anak muridmu dengan baik agar anak-anakmu diajar oleh para guru dengan baik pula.
Balasan untukmu sepadan dengan amal perbuatanmu.

MOTIVASI KESEBELAS

Ikhlaskanlah kerjamu kerana Allah, kerana kamu sedang melaksanakan kerja para Nabi. Bila kamu mengharapkan upah daripada kerjamu, maka sesungguhnya semua kerja buatmu itu adalah memberatkan timbangan amal KEBAIKANMU diakhirat nanti.

MOTIVASI KEDUA BELAS

Pesanan  ini  adalah merupakan hadiah BERHARGA kepada para guru agar dapat jadikan amalan untuk mendapatkan kebaikan yang banyak.

MOTIVASI KETIGA BELAS

Sesungguhnya Allah perintahkan kamu untuk menyampaikan amanah kepada yang berhak menerimanya. Dan sesiapa yang terpilih menjadi Guru adalah manusia yang beruntung kerana kerja seorang Guru adalah MULIA.

# copy paste


Share:

RPT KSSR 2015

Bagi mendapatkan RPT KSSR TAhun 2015 dari Tahun 1 hingga Tahun 5, maka bolehlah anda klik di link berikut:-

http://www.sistemguruonline.my/p/rpt-kssr-semua-subjek.html?m=1

Terima kasih kepada pengurusan web sistem guru online kerana membantu meringankan tugasan para guru.

Selamat memuat turun.
Share:

Nota Pembinaan Perancangan Strategik Untuk Sekolah



Alhamdulillah. Saya berjaya dapatkan nota-nota terkini tentang Pembinaan Perancangan Strategik Sekolah. Jutaan terima kasih buat Tuan Abdul Razak bin Alias selaku Pemudah Cara di IAB yang membantu memberikan nota-nota tersebut dan sudi memanjangkannya kepada saya dan anda semua.


PS: Join group support bagi Blog Guru Malaysia di 

https://www.facebook.com/groups/bloggurumalaysia/
Share:

Perancangan Strategik

Buat para guru yang tercari-cari contoh Perancangan strategik, boleh dapatkan di link-link di bawah:-

Semoga membantu anda.
Share:

Broucher Pembelajaran Alaf 21




Berminat untuk mendapatkan broucher di atas dalam bentuk MS Publisher? 

Caranya cukup mudah..dapatkan di group di bawah:

https://www.facebook.com/groups/bloggurumalaysia/

Sila join group ye.. ;)

Share:

Pelancaran Group FB Blog Guru Malaysia

Sebagai alternatif membantu anda semua, maka saya bina sebuah group di FB bagi memudahkan kita semua berkongsi informasi dan bahan.

Diharapkan anda semua sudi untuk join group berkenaan kerana saya membinanya khusus untk anda semua yang budiman.

https://www.facebook.com/groups/bloggurumalaysia/

Jom sama-sama mengeratkan ukhwah dan persahabatan di sana.

Share:

Ebook Formula Tarik Rezeki

{BACA DENGAN GEMBIRA ^_^ **

MEMBACA itu WAJIB

>>>>RAHSIA PEMBERSIHAN KOLAM JIWA YANG PALING BERKESAN MENARIK REZEKI<<<<

EDISI 5 TERBAIK (BEST SELLER)
----------------

“Formula terbukti berjaya untuk menarik rezeki yang melimpah ruah, kebahagiaan hati, kekayaan harta dan jiwa, serta keberkatan hidup di DUNIA dan di AKHIRAT”

SANGAT SESUAI UNTUK MEREKA YANG MEMPUNYAI PENYAKIT DI BAWAH:

1) DENGKI
2) SAKIT HATI DENGAN ORANG
3) CEMBURU
4) MURUNG
5) SEDIH
6) MASALAH KOMUNIKASI
7) LALAI
8) LUPA
9) TAK CUKUP DUIT
10) MERASA DIRI HEBAT
11) RIAK
12) BERCELARU
13) TIDAK TENANG TIDUR
14) SUKA FIKIR MASALAH
15) TIDAK TAHU MEMBETULKAN NIAT
16) SUKA FIKIR BUKAN-BUKAN
Dan banyak lagi..

 Jika dibaca penuh penghayatan


LIHAT APA KATA PEMBACA EBOOK 70 FORMULA REZEKI INI
=====================================

"Baru2 akak dilanda satu masalah dlm diri akak.... masa tu mmg lost.. sehingga akak rasa mcm gelap aje dunia ni pada kemuncak masalah tu.. sehingga satu mlm... akak baca blk ebook nora hingga tertidur.. bangun pagi.. akak rasa lain sgt.. mcm ada satu semangat baru.. masalah tu jd kecik pulak.. start dari mlm tu.. mmg akak akan selalu baca.. bila akak fikir balik... baru akak perasan.. ebook nora kandungan dia "happy2..".. membakar semangat.. sbb tulah.. kalau akak bc seblm tidur.. bila bangun pagi mood jd happy n bersemangat...."    -CIKPUAN NOR ZAHIDAH ARIFFIN


BERMINAT MILIKI EBOOK INI? TEMPAH SEKARANG.
500% BERKESAN. SETIAP HARI PASTI TERSENYUM 24 JAM. ^_^

Jaminan wang dikembalikan 500% tanpa ragu.
"Red"]TEKAN SINI SEKARANG SEBELUM TAWARAN DITUTUP------>>>

Klik  Di sini untuk pembelian : 

 FORMULA TARIK REZEKI


Cikgu Niezam
Share:

Cara mudah download video dari Youtube

Hai..berjumpa lagi kita wahai sahabat.

Kali ini saya nak share tentang cara mudah untuk memuat turun atau download video dari Youtube.


3 langkah mudah

1. Buka Youtube kemudian pilih video yang anda ingin memuatturun. Saya memilih video Upin dan Ipin sebagai contoh.



2. Setelah video tersebut dipilih, maka akan terpapar url bagi link video tersebutkan? Seterusnya anda tambah perkataan 'ss' di hadapan link tersebut seperti di bawah. Kemudian jangan lupa klik 'enter'.


3. Anda seterusnya secara automatik akan dibawa ke link di bawah. Pilihlah format video yang anda inginkan dan tunggu sehingga selesai memuat turun. Mudahkan!


Selamat mencuba. Semoga berjaya

Share:

Borang Pelaporan PBS Tahun 1 hingga Tahun 4

Oklah kengkawan yang comei lote semua.

Pertama sekalai saya ingin beritahu bahawa saya dalam proses upgrade blog ini. Tujuannya supaya blog ini lebih pelbagai dan bukan sekadar tertumpu kepada BBM sahaja.

walaupun begitu segala info dan bahan-bahan yang bersesuaian tetap akan saya sertakan di sini. So jangan risau ye.

Kali ini saya uploadkan Borang Pelaporan PBS dari Tahun 1 hingga ke Tahun 4 dalam satu folder. Selain daripada Borang Pelaporan, di dalam folder terbabit turut saya sertakan Panduan Perkembangan Pembelajaran Murid atau PPPM untuk memudahkan anda semua yang budiman..

Selamat memuat turun ye..pastikan laptop anda mempunyai program win RAR.. :)


KLIK SINI ; DOWNLOAD PBS
Share:

Set Soalan PERCUBAAN UPSR 2014

Bagi anda yang tercari-cari bahan untuk pelajar anda yang bakal menghadapi UPSR nanti, di sini saya selitkan link untuk mendapatkan set PEPERIKSAAN PERCUBAAN UPSR 2014

Selamat memuat turun semoga membantu

http://www.bumigemilang.com/soalan-percubaan-upsr-2014-koleksi-semua-negeri/

PS; lama admin tak bersiaran..maaf semua
Share:

Rancangan Pelajaran Tahunan ( RPT KSSR Tahun 4 )

Mengajar Tahun 4? Mencari-cari RPT mata pelajaran Tahun 4?

Baiklah bagi membantu anda semua di sini saya letakkan link web yang menyediakan RPT KSSR Tahun 4.

Semoga memberi manfaat kepada anda semua.

http://www.kssronline.com/p/lesson-plan.html
Share:

Rancangan Tahunan KSSR Tahun 3

Apa khabar semua? rasanya ramai yang mencari-cari Rancangan Tahunan KSSR Tahun 3 kan?

Bagi membantu anda, maka saya sertakan link yang membolehkan anda memuat turun RPT KSSR Tahun 3. Selamat memuat turun

http://www.kssronline.com/p/lesson-plan.html
Share:

My Qalam Read Pen ( Al Quran Digital )



Assalamualaikum dan salam sejahtera...apa khabar anda semua..semoga semuanya sihat-sihat ..Post saya kali ini khusus untuk anda yang beragama Islam. pastinya anda pernah mendengar tentang Al Quran Digital kan?..maka kali ini saya berikan sedikit info tentangnya untuk pengetahuan anda semua. jom baca... 

6 SEBAB KENAPA ANDA HARUS MILIKI MY QALAM HARI INI JUGA

1. Sangat mudah digunakan walaupun budak umur 3 tahun kerana pen hanya perlu disentuh pada quran atau muqaddam tanpa perlu tekan mana-mana butang untuk ubah fungsinya.

2. Sangat muda
h belajar quran kerana ada fungsi word by word (tapi berguru wajib ya, ini sebagai bantuan sahaja).

3. Stok limited. Setiap kali kami keluarkan stok memang cepat habis, yang lambat terpaksa tunggu next stok pula sebab My Qalam sangat bagus.

4. Dapat dijadikan hadiah. Dengan pembungkusan yang amat menawan ia amat sesuai untuk dijadikan hadiah kepada ibu bapa, pasangan atau anak anda atau rakan yang mendirikan rumah tangga.

5. Harga istimewa sementara stok masih ada. Hanya RM 315 dengan penghantaran percuma (harga biasa RM 350)

6. Hadiah percuma diberikan!

i) Buku Panduan Haji dan Umrah
ii) Kamus Melayu - Arab
iii) Tasbih Digital

Cara Order :

1. Bank in ke - Maybank : 1550-9612-6633 (Ahmad Nizam bin Dzulkifli )
- CIMB : 0509-0076-9885-22 (Ahmad Nizam bin Dzulkifli )

Email:cikguniezam@gmail.com

2. SMSkan nama, alamat, dan masa bayaran dilakukan ke 019-6087446

atau

Beli secara online di http://mymuslimstore.com/?p=myqalam

Call/SMS: Cikgu Niezam : 019-6087446 / 012-2173721 utk sebarang pertanyaan.

Dapatkannya segera!
Share:

Borang Kira BMI Automatik

Salam...rasanya semua tahu bahawa guru kelas diminta mengira ukuran tinggi dan berat pelajar seterusnya mengira BMI mereka..pening gak yek..jadi bagi membantu anda..saya berikan pengiraan automatik. harap ia dapat membantu anda semua...yoshhh Ada masa jangan lupa kunjungi kedai online saya yek..macam-macam ada di sana www.mymuslimstore.com

DOWNLOAD BORANG DI SINI :

http://www.ziddu.com/download/19404418/BorangRBS101.xls.html
Share:

Panduan E-daftar Tahun 1

salam sejahtera..

lama tak hantar bahan untuk anda semua..maybe anda pun bosan yek.. ok lah bersama-sama ni saya sertakan Panduan E-daftar Tahun satu kepada guru-guru yang terlibat..Selamat menjalankan tugas..

http://www.slideshare.net/cikguniezam1/e-daftar-tahun-1-dalam-aplikasi-pangkalan-data-murid


Share:

Labels

Recent Posts

Unordered List

Pages

Theme Support