This is default featured slide 1 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured slide 2 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured slide 3 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

Ebook Formula Tarik Rezeki

{BACA DENGAN GEMBIRA ^_^ **

MEMBACA itu WAJIB

>>>>RAHSIA PEMBERSIHAN KOLAM JIWA YANG PALING BERKESAN MENARIK REZEKI<<<<

EDISI 5 TERBAIK (BEST SELLER)
----------------

“Formula terbukti berjaya untuk menarik rezeki yang melimpah ruah, kebahagiaan hati, kekayaan harta dan jiwa, serta keberkatan hidup di DUNIA dan di AKHIRAT”

SANGAT SESUAI UNTUK MEREKA YANG MEMPUNYAI PENYAKIT DI BAWAH:

1) DENGKI
2) SAKIT HATI DENGAN ORANG
3) CEMBURU
4) MURUNG
5) SEDIH
6) MASALAH KOMUNIKASI
7) LALAI
8) LUPA
9) TAK CUKUP DUIT
10) MERASA DIRI HEBAT
11) RIAK
12) BERCELARU
13) TIDAK TENANG TIDUR
14) SUKA FIKIR MASALAH
15) TIDAK TAHU MEMBETULKAN NIAT
16) SUKA FIKIR BUKAN-BUKAN
Dan banyak lagi..

 Jika dibaca penuh penghayatan


LIHAT APA KATA PEMBACA EBOOK 70 FORMULA REZEKI INI
=====================================

"Baru2 akak dilanda satu masalah dlm diri akak.... masa tu mmg lost.. sehingga akak rasa mcm gelap aje dunia ni pada kemuncak masalah tu.. sehingga satu mlm... akak baca blk ebook nora hingga tertidur.. bangun pagi.. akak rasa lain sgt.. mcm ada satu semangat baru.. masalah tu jd kecik pulak.. start dari mlm tu.. mmg akak akan selalu baca.. bila akak fikir balik... baru akak perasan.. ebook nora kandungan dia "happy2..".. membakar semangat.. sbb tulah.. kalau akak bc seblm tidur.. bila bangun pagi mood jd happy n bersemangat...."    -CIKPUAN NOR ZAHIDAH ARIFFIN


BERMINAT MILIKI EBOOK INI? TEMPAH SEKARANG.
500% BERKESAN. SETIAP HARI PASTI TERSENYUM 24 JAM. ^_^

Jaminan wang dikembalikan 500% tanpa ragu.
"Red"]TEKAN SINI SEKARANG SEBELUM TAWARAN DITUTUP------>>>

Klik  Di sini untuk pembelian : 

 FORMULA TARIK REZEKI


Cikgu Niezam

Cara mudah download video dari Youtube

Hai..berjumpa lagi kita wahai sahabat.

Kali ini saya nak share tentang cara mudah untuk memuat turun atau download video dari Youtube.


3 langkah mudah

1. Buka Youtube kemudian pilih video yang anda ingin memuatturun. Saya memilih video Upin dan Ipin sebagai contoh.



2. Setelah video tersebut dipilih, maka akan terpapar url bagi link video tersebutkan? Seterusnya anda tambah perkataan 'ss' di hadapan link tersebut seperti di bawah. Kemudian jangan lupa klik 'enter'.


3. Anda seterusnya secara automatik akan dibawa ke link di bawah. Pilihlah format video yang anda inginkan dan tunggu sehingga selesai memuat turun. Mudahkan!


Selamat mencuba. Semoga berjaya

Borang Pelaporan PBS Tahun 1 hingga Tahun 4

Oklah kengkawan yang comei lote semua.

Pertama sekalai saya ingin beritahu bahawa saya dalam proses upgrade blog ini. Tujuannya supaya blog ini lebih pelbagai dan bukan sekadar tertumpu kepada BBM sahaja.

walaupun begitu segala info dan bahan-bahan yang bersesuaian tetap akan saya sertakan di sini. So jangan risau ye.

Kali ini saya uploadkan Borang Pelaporan PBS dari Tahun 1 hingga ke Tahun 4 dalam satu folder. Selain daripada Borang Pelaporan, di dalam folder terbabit turut saya sertakan Panduan Perkembangan Pembelajaran Murid atau PPPM untuk memudahkan anda semua yang budiman..

Selamat memuat turun ye..pastikan laptop anda mempunyai program win RAR.. :)


KLIK SINI ; DOWNLOAD PBS

Set Soalan PERCUBAAN UPSR 2014

Bagi anda yang tercari-cari bahan untuk pelajar anda yang bakal menghadapi UPSR nanti, di sini saya selitkan link untuk mendapatkan set PEPERIKSAAN PERCUBAAN UPSR 2014

Selamat memuat turun semoga membantu

http://www.bumigemilang.com/soalan-percubaan-upsr-2014-koleksi-semua-negeri/

PS; lama admin tak bersiaran..maaf semua

Rancangan Pelajaran Tahunan ( RPT KSSR Tahun 4 )

Mengajar Tahun 4? Mencari-cari RPT mata pelajaran Tahun 4?

Baiklah bagi membantu anda semua di sini saya letakkan link web yang menyediakan RPT KSSR Tahun 4.

Semoga memberi manfaat kepada anda semua.

http://www.kssronline.com/p/lesson-plan.html

Rancangan Tahunan KSSR Tahun 3

Apa khabar semua? rasanya ramai yang mencari-cari Rancangan Tahunan KSSR Tahun 3 kan?

Bagi membantu anda, maka saya sertakan link yang membolehkan anda memuat turun RPT KSSR Tahun 3. Selamat memuat turun

http://www.kssronline.com/p/lesson-plan.html

My Qalam Read Pen ( Al Quran Digital )



Assalamualaikum dan salam sejahtera...apa khabar anda semua..semoga semuanya sihat-sihat ..Post saya kali ini khusus untuk anda yang beragama Islam. pastinya anda pernah mendengar tentang Al Quran Digital kan?..maka kali ini saya berikan sedikit info tentangnya untuk pengetahuan anda semua. jom baca... 

6 SEBAB KENAPA ANDA HARUS MILIKI MY QALAM HARI INI JUGA

1. Sangat mudah digunakan walaupun budak umur 3 tahun kerana pen hanya perlu disentuh pada quran atau muqaddam tanpa perlu tekan mana-mana butang untuk ubah fungsinya.

2. Sangat muda
h belajar quran kerana ada fungsi word by word (tapi berguru wajib ya, ini sebagai bantuan sahaja).

3. Stok limited. Setiap kali kami keluarkan stok memang cepat habis, yang lambat terpaksa tunggu next stok pula sebab My Qalam sangat bagus.

4. Dapat dijadikan hadiah. Dengan pembungkusan yang amat menawan ia amat sesuai untuk dijadikan hadiah kepada ibu bapa, pasangan atau anak anda atau rakan yang mendirikan rumah tangga.

5. Harga istimewa sementara stok masih ada. Hanya RM 315 dengan penghantaran percuma (harga biasa RM 350)

6. Hadiah percuma diberikan!

i) Buku Panduan Haji dan Umrah
ii) Kamus Melayu - Arab
iii) Tasbih Digital

Cara Order :

1. Bank in ke - Maybank : 1550-9612-6633 (Ahmad Nizam bin Dzulkifli )
- CIMB : 0509-0076-9885-22 (Ahmad Nizam bin Dzulkifli )

Email:cikguniezam@gmail.com

2. SMSkan nama, alamat, dan masa bayaran dilakukan ke 019-6087446

atau

Beli secara online di http://mymuslimstore.com/?p=myqalam

Call/SMS: Cikgu Niezam : 019-6087446 / 012-2173721 utk sebarang pertanyaan.

Dapatkannya segera!

Borang Kira BMI Automatik

Salam...rasanya semua tahu bahawa guru kelas diminta mengira ukuran tinggi dan berat pelajar seterusnya mengira BMI mereka..pening gak yek..jadi bagi membantu anda..saya berikan pengiraan automatik. harap ia dapat membantu anda semua...yoshhh Ada masa jangan lupa kunjungi kedai online saya yek..macam-macam ada di sana www.mymuslimstore.com

DOWNLOAD BORANG DI SINI :

http://www.ziddu.com/download/19404418/BorangRBS101.xls.html

Panduan E-daftar Tahun 1

salam sejahtera..

lama tak hantar bahan untuk anda semua..maybe anda pun bosan yek.. ok lah bersama-sama ni saya sertakan Panduan E-daftar Tahun satu kepada guru-guru yang terlibat..Selamat menjalankan tugas..

http://www.slideshare.net/cikguniezam1/e-daftar-tahun-1-dalam-aplikasi-pangkalan-data-murid


Kemahiran Membaca Cepat

Kemahiran Membaca Cepat Part 1Kemahiran Membaca Cepat ( Part 1 ) merangkumi kemahiran asas dan teras untuk murid-murid sekolah rendah atau kanak-kanak pra-sekolah untuk membina kecekapan membaca, dan secara tidak langsung dapat menulis dan mengeja dengan baik.

Kemahiran Membaca Cepat Part 2
Kemahiran Membaca Cepat ( Part 2 ) merupakan kesinambungan bagi buku Kemahiran Membaca Cepat ( Part 1 ). Buku ini ditulis berpandukan sukatan pelajaran Bahasa Melayu bagi Kelas Intervensi Awal Membaca dan Menulis ( KIA 2M ).

Jika anda berminat untuk mendapatkan kedua-dua ebook ini (RM30) sila email kepada saya di cikguniezam@gmail.com


Rahsia Tangisan Bayi






Biasanya, setiap kali bila bayi menangis, ibunya akan terus menyusukannya. Sebenarnya, lapar bukanlah satu-satunya sebab bayi menangis. Selain dari lapar, bayi akan menangis bila menghadapi keadaan-keadaan seperti penat, kembung perut, tidak selesa, perlu sendawa dan beberapa sebab lagi.

Seorang ibu mendakwa bahawa beliau boleh berkomunikasi dengan bayinya dan faham apa kehendak-kehendak si comel bila mereka menangis. Pendek kata, beliau boleh faham 'bahasa bayi'.

Dengan meneliti bunyi tangisan bayi, beliau boleh bezakan sama ada bayi tersebut, penat, letih, tidak selesa, perlu sendawa atau sebab-sebab lain.

Jika seseorang ibu itu faham sebab-sebab bayi menangis, tidak akan timbul masalah bayi tersebut menangis berpanjangan kerana apabila kehendak bayi itu dipenuhi, sudah pasti dia akan berhenti menangis.

Menurut ibu tersebut, tangisan bayi bukanlah satu bunyi yang dihasilkan secara rawak, tetapi ia adalah satu bentuk komunikasi oleh bayi bagi menyampaikan keinginan mereka.

Tangisan adalah merupakan 'bahasa universal' bagi bayi. Buktinya, teknik yang digunakan oleh si ibu ini telah diuji oleh lebih dari 1000 bayi dari 30+  bangsa seluruh dunia.

9 daripada 10 ibu-ibu memberikan respons yang positif terhadap teknik ini.

70% ibu-ibu melaporkan bahawa mereka lebih yakin dan selesa setelah berjaya mengenalpasti teknik ini.

2 daripada 3 bapa melaporkan bahawa tekanan emosi yang mereka hadapi berkurangan dan hubungan rumahtangga yang lebih harmoni.

Anda tak percaya?

Salah seorang dari ibu tersebut telah membuktikan fakta ini dengan menggunakan rakaman video anaknya sendiri.

Nak tengok? KLIK SINI 

Contoh Laporan dan Kertas Kerja

Assalamualaikum dan salam sejahtera. lama betul saya tak update blog ni. Maafkan saya. Maklumlah cuti-cuti ni sibuk bebenor teman...Kali ini saya lampirkan beberapa contoh laporan dan kertas kerja yang boleh anda gunakan untuk memudahkan kerja-kerja anda. Selamat memuatturun..

KLIK SINI UNTUK DOWNLOAD

Set Soalan SPM

Bagi yang masih tercari-cari set-set soalan SPM, di sinilah tempatnya. Pelbagai koleksi daripada pelbagai negeri dan mata pelajaran terdapat di sini. Ringkasnya memang berbaloi jika anda ke mari.

KLIK SINI

Penaja: INCOME POWER

Bahan Pembelajaran Untuk PMR dan SPM


Setelah lama mencari, baru saya terjumpa satu portal pembelajaran untuk para pelajar yang bakal menduduki PMR dan SPM. Harapnya ini membantu anda semua yang banyak menghantar email kepada saya bertanyakan bahan pembelajaran untuk PMR dan SPM. Nanti jika ada info terkini tentang bahan-bahan bantu bagi PMR dan SPM, akan saya beritahu anda khususnya VIP member sebab senang untuk saya menghantar email kepada anda. Jadi jika anda belum lagi mendaftar sebagai VIP member, daftarlah segera. Banyak kelebihannya. Chewahhhhh..

Jom tengok bahan untuk PMR dan SPM di sini :-

http://learningcontent.dyndns-free.com/web/flapp/

Set Soalan UPSR Negeri-negeri 2011

Assalamualaikum dan salam sejahtera...Lamanya tak update blog ni..
Maafkan hamba ya..
Sebelum itu hamba ingin menbgucapkan selamat berpuasa kepada rakan-rakan.
Dah beli persiapan raya?..Hamba sudah membelinya sebelum puasa lagi..malas nak bersesak-sesak nanti.

Baiklah baru-baru ini saya mendapat info tentang satu lubuk soalan Percubaan UPSR 2011. Memang banyak set soalan percubaan negeri-negeri tahun 2011. Baiklah jika minat bolehlah klik
di link di bawah dan memuatturunnya....

Set Soalan UPSR

UPSR semakin hampir. Tentu anda sibuk menghubungi rakan-rakan serata negeri untuk bertukar-tukar soalan trial kan?....Tapi jom saya beritahu satu tempat untuk dapatkan set soalan UPSR dengan lebih pantas. Nak tak? Jom follow arahan saya di bawah yek. Sebelum tu janji dulu jangan ubah apa-apa di email tu..sebab kita kongsi satu Malaysia ni.




Langkah 1 : Pergi ke www.yahoo.com
Langkah 2 : Buka email di atas : sharemaths@yahoo.com.my
Password : admin2010
Langkah 3 : Klik "sign in"
Langkah 4 : Paparan seperti di atas akan muncil. Klik pada bahagian "Mail"

Langkah 5 : Paparan di atas akan muncul. Klik pada inbox.

Langkah 6 : Paparan di atas muncul. Pilihlah mana-mana set soalan yang anda inginkan. Klik

Langkah 7 : paparan begini akan muncul. Klik download all. Selesai. Selamat mencuba.

ps: Terima kasih kepada semua guru yang terlibat dalam menghantar set soalan pada email berkenaan. Jasamu dikenang.

English Grammar Training Video







Nak bertukar sekolah suka sama suka?

Assalamualaikum,

Mungkin ada antara anda yang sibuk untuk bertukar sekolah. Mungkin juga ada kekangan untuk berbuat demikian kerana masalah kekosongan jawatan. Namun bagi membantu anda, sahabat saya dari Kota Tinggi ni..( baru jer bersembang-sembang dengan beliau di facebook) sudi membantu anda.

Apa bantuannya? oh..beliau bukanlah ada kabel besar yang akan membantu anda..hek3. Beliau telah membina satu web khusus bagi membantu para guru yang ingin berpindah sekolah sama ada dalam negeri atau antara negeri.

Jika anda adalah guru yang saya maksudkan yang ingin sangat berpindah..cuba layari web di bawah ini.

http://pertukaranguru.com

Sila daftar dahulu di sana ye..Selamat mencuba semoga berjaya berpindah sekolah.

Panduan Belajar Bahasa Arab



Antara kandungan di dalam Ebook Panduan Mudah Belajar Bahasa Arab ini :

  • Anda dapat mengenal huruf-huruf Bahasa Arab, sebutannya dan cara penulisannya yang betul.
  • Latihan yang praktikal di dalamnya dapat memahirkan anda menulis dengan betul menggunakan tanda baris yang sesuai.
  • Anda dapat mengetahui dan mempraktikkan ayat-ayat penting Bahasa Arab dalam komunikasi seharian.
  • Ciri-ciri dan pecahan-pecahan perkataan Bahasa Arab akan lebih jelas dan mudah anda fahami.
  • Anda dapat mengelakkan kekeliruan di dalam penggunaaan gantinama Bahasa Arab serta dapat mengaplikasikannya dengan pantas melalui contoh-contoh dan latihan-latihan yang komprehensif
  • Struktur pembinaan ayat Bahasa Arab yang betul akan dapat anda pelajari dengan teratur melalui penerangan yang terperinci.

Apakah kelebihan-kelebihan yang akan anda perolehi daripada Ebook Panduan Mudah Belajar Bahasa Arab ini? :

Ia ditulis di dalam Bahasa Melayu untuk menjadikannya ebook panduan paling mudah dan berkesan serta laris di pasaran.

Ia ditulis oleh pensyarah yang telah berpengalaman luas mengajar Bahasa Arab di Institusi Pengajian Tinggi lebih 12 tahun.

Ia memberi gambaran jelas tentang Bahasa Arab serta penggunaanya dalam kehidupan seharian.

Ia memberikan ilmu pengetahuan serta asas-asas dalam pelajaran Bahasa Arab dengan bahasa yang ringkas dan paling mudah difahami oleh semua.

Setiap pembaca ebook panduan ini akan dapat memantapkan lagi penghayatannya terhadap isi kandungan Al-Quran dan doa-doa yang sering dibaca setiap hari dan ia semestinya menjadi rujukan utama kepada setiap pengguna ilmu pengetahuan yang berteraskan bahasa.

Ebook panduan ini amat baik dan memberi peluang kepada sesiapa sahaja dalammengejar impian mempelajari Bahasa Arab berdasarkan teknik-teknik yang betul.

Padat dengan latihan-latihan yang komprehensif. Setiap penerangan disertakan dengan contoh-contoh mudah, jelas dan senang difahami.

Ia dapat menjawab segala persoalan anda yang tidak dapat diselesaikan selama ini terutama bagi mereka yang sedang mempelajari Bahasa Arab. Sudah pasti iamenepati dan dapat memenuhi kehendak pembelajaran anda.

Ebook panduan mudah ini adalah pelengkap bagi setiap orang yang ingin mempelajari Bahasa Arab secara teratur dan menyeluruh. Ia amat sesuai digunakan untuk rujukan setiap pelajar dan sesiapa sahaja serta boleh mempelajarinya dengan tenang.

Ia boleh dijadikan panduan untuk mengajar anak-anak anda belajar Bahasa Arab sejak kecil lagi di rumah anda sendiri. Anda boleh membantu anak-anak anda mempelajari Bahasa Arab menggunakan ebook panduan ini.

Bagi golongan ibu bapa yang berhasrat untuk menghantar anak-anak mereka melanjutkan pelajar ke luar negeri perlu mendapatkan ebook panduan ini. Dengan adanya ebook panduan ini, anak-anak anda akan dapat menguasai Bahasa Arab dengan mudah sebagai persediaan melanjutkan pelajaran.

Ia juga penting untuk bakal-bakal haji yang akan mengerjakan haji atau mereka yang berhajat untuk melancong atau yang ditugaskan ke negara-negara Timur Tengah. Pengetahuan berbahasa Arab adalah merupakan satu kelebihan kepada mereka apabila berada di sana.

Ebook panduan ini juga menjadi pencetus kepada bidang-bidang kajian ilmu yang lebih luas seperti ilmu tafsir dan seterusnya mengingkatkan penghayatan setiap pembaca terhadap tanda-tanda kebesaran Allah.

Kerana itu, ebook panduan ini dapat memenuhi apa yang diinginkan oleh orang-orang melayu dan sesiapa sahaja yang ingin mempelajarinya walaupun tiada asas langsung di dalam Bahasa Arab.

Ia adalah kesinambungan daripada usaha-usaha ulama' terdahulu yang mengorbankan masa dan tenaga demi menyebarkan penggunaan Bahasa Arab ke seluruh dunia.

Semestinya ia menjimatkan masa dan tenaga.


Untuk maklumat lanjut, sila klik :

http://belajarbahasaarab.tk

Lagu Tema Hari Guru 2011 : Guru Penjana Tranformasi Pendidikan Negara

Kepada yang mencari-cari lagu tema Hari Guru 2011, di sini ingin saya kongsikan bersama-sama anda. Oh terlupa pula untuk saya beritahu bahawa Tema Hari Guru 2011 adalah Guru Penjana Tranformasi Pendidikan Negara.
Selamat memuatturun. Pastikan anda mempunyai software khas untuk memuatturunkannya.




Versi Minus One:

Rahsia Matematik


Adakah anda sedang mencari tips atau rahsia-rahsia berkaitan Matematik?
Jika ya, maka anda harus membaca artikel ini sampai habis. Chewahh....sekali-sekala saya tulis ayat promosi yang terlebih sudah ni..

Jadi, saya taknak citer lebih-lebih anda boleh lihat sendiri apa kandungannya dan anda boleh mendapatkannya secara PERCUMA ( buat masa sekaranglah) dengan hanya memasukkan nama dan alamat email anda. Kemudian tunggu pemberitahuan tentang link untuk memuatturun Rahsia Matematik ini.

Ingat : Siapa cepat dia dapat.....

KLIK SINI UNTUK DAPATKANNYA

Tips-tips Temuduga Keguruan

Baru-baru ini rakan saya Cikgu Ikhwan telah menyiapkan satu modul lengkap tentang Panduan Temuduga Keguruan.

Berikut adalah kupasan ringkas yang mampu sayatulis untuk makluman anda:-

Modul 1
Karier Perguruan Di Malaysia

Dengan mengetahui sejarah pendidikan di Malaysia, calon-calon guru akan dapat memberikan perbezaan yang berlaku dalam sistem pendidikan pada masa dahulu dan hari ini. Berikut adalah topik-topik yang dikarang bagi memenuhi persediaan ilmu pengetahuan seorang calon guru :

• Karier Perguruan Di Malaysia
• Mewujudkan Guru Yang Berkualiti
• Proses Pembentukan Guru Yang Professional
• Tugas dan Tanggung Jawab Guru
• Ilmu Pengetahuan Yang Luas
• Kepakaran Dalam Pengajaran dan Pembelajaran
• Sejarah dan Pendidikan Di Malaysia
• Guru dan Mentaliti Global
• Sambutan Hari Guru

Modul 2
Pengenalan MEdSI

Apa itu ujian MEdSI? Mengapa ianya diwujudkan? Mengapa setiap calon-calon guru DPLI perlu mendudukinya?

Pasti ada banyak persoalan yang sedang berlegar di dalam fikiran anda. Dalam ebook ini calon-calon guru akan mendapat maklumat lengkap yang berkaitan dengan MEdSI seperti :

• Pengenalan MEdSI
• Tujuan Penubuhan MEdSI
• Komponen Ujian MEdSI
• Nilai Integriti
• Kecerdasan Emosi



Modul 3
Contoh Soalan MEdSI

Anda tidak mempunyai pengalaman menghadapi peperiksaan MEdSI, namun dengan adanya ebook ini, beberapa contoh-contoh soalan MEdSI dapat membantu anda membuat persediaan seperti soalan yang merangkumi :

• Personaliti
• Minat Kerjaya
• Nilai Integriti
• Kecerdasan Emosi

Dengan mengulangkaji 4 topik utama ini, calon-calon guru akan mendapat gambaran awal bagaimana hendak melakukan persediaan menjawab bagi menghadapi peperiksaan dan temuduga MEdSi dengan lebih mudah.


Modul 4
Permohonan Menduduki
Ujian MEdSI

Anda hendak membuat permohonan untuk menjadi seorang guru, tetapi tidak tahu di mana dan bagaimana prosedurnya. Dalam ebook ini akan diterangkan dengan perkara-perkara seperti :

• Syarat Menduduki Ujian MEdSI
• Permohonan Untuk Menduduki Ujian MEdSI
• Beza Di Antara Ujian MEdSI dan MTeST
• Panduan Ringkas Menghadapi Ujian MEdSI 2011

Dengan adanya panduan ini, diharapkan rakyat Malaysia yang bercita-cita menjadi seorang guru tidak akan terlepas peluang lagi untuk membuat permohonan sebagai guru dengan waktu yang tepat. Sekali anda terlepas, masa setahun diperlukan untuk menunggu waktu permohonan dibuka, itu pun bergantung pada kekosongan tempat pengajian.




Modul 5
Temuduga dan Ujian
Kemahiran Khas

Kurang persediaan adalah masalah utama yang sering menimpa calon-calon guru ketika peperiksaan dan temuduga MEdSI dijalankan. Mengetahui perkara-perkara seperti berikut boleh membantu anda untuk mengulangkaji dengan lebih berkesan :

• Panduan Temuduga
• Penampilan Diri
• Pengetahuan Umum
• Corak Penyampaian
• Contoh-contoh Soalan Temuduga
• Persediaan Menghadapi Ujian MEdSI
• Persiapan Temuduga
• Ujian Khas
• Tajuk dan Isu Pendidikan Berkaitan Dengan Temuduga


Untuk makluman anda, Cikgu Ikhwan telah menetapkan harga bagi kesemua panduan ini ialah RM40 dan inipun untuk yang terwal sahaja dan pastinya harga tersebut akan dinaikkan sedikit masa lagi. Jadi , jika anda benar-benar berminat, anda bolehlah dapatkannya sekarang.

Untuk dapatkannya klik di bawah ini. Anda juga boleh melihat testimoni daripada pembaca termasuklah saya...hihihi.


Panduan 1Murid 1Sukan

Hai..jumpa lagi..Apa khabar korang semua?
Harap korang sihat sejahtera hendaknya.
camna kerja-kerja kat sekolah..makin sikit ke makin banyak?
Sabarlah yek....

Kali ini saya hadiahkan anda satu info ringkas tentang Program 1Murid 1Sukan.
Harap sudi-sudikanlah membacanya yek..

Sukan, sejarah dan undang-undangnya

Post kali ini adalah untuk memberikan anda bahan bantu untuk sukan. Bahan ini merupakan bahan yang menceritakan beberapa jenis sukan dari sudut sejarah dan undang-undang permainannya. Semua bahan ini adalah berbentuk PDF.
Apa lagi downloadlah....

Olahraga


Pemakanan

Sepak Takraw

Memanah

Squasy

Sofbal

Ujian Daya Tenaga Asas



ps: sebenarnya ada 20 jenis sukan tau..tapi saya berikannya untuk VIP member jer..so kalau nak daftarlah VIP member..Banyak kelebihannya.

KENALI PERIBAHASA

Pendahuluan:

1. Hampir setiap bangsa mempunyai peribahasa dan peribahasa sesuatu bangsa itu dapat mencerminkan bangsa tersebut.
2. Peribahasa merupakan susunan kata-kata yang teratur, sedap didengar dan cukup bermakna.
3.Peribahasa dibentuk atau dicipta berdasarkan pandangan dan perbandingan yang teliti terhadap alam sekeliling dan peristiwa-peristiwa yang berlaku dalam masyarakat.
4. Oleh sebab peribahasa dibentuk dengan satu ikatan bahasa yang indah dan padat, maka melekatlah peribahasa itu di mulut orang ramai turun-temurun.
5. Peribahasa digunakan orang sebagai kiasan, teladan dan pengajaran. Itulah sebabnya peribahasa sering digunakan sebagai hiasan untuk mengindahkan karangan atau ketika memberikan ucapan atau syarahan.
6. Pada umumnya, peribahasa dapat dikatakan berasal daripada tiga sumber seperti yang berikut:
a. masyarakat biasa melalui pengalaman hidupnya.
b. golongan cerdik pandai berdasarkan pemerhatiannya yang tajam terhadap keadaan dan masyarakat sekelilingnya.
c. kitab suci Al-Quran dan kitab-kita agama lain,khususnya Hindu dan Buddha yang pengaruhnya agak meluas dan kukuh di alam Melayu suatu ketika dahulu.

Jenis Peribahasa
1. Peribahasa yang telah tercipta memang banyak.
2. Peribahasa banyak jenisnya antaranya :
a. Simpulan bahasa
b. perumpamaan
c. pepatah
d. bidalan
e. kata-kata hikmat

Simpulan bahasa
Merupakan jenis peribahasa yang paling mudah dan ringkas. Biasanya simpulan bahasa terdiri daripada dua patah kata seperti ada hati, cepat tangan, kaki bangku dan sebagainya.

Perumpamaan
Merupakan jenis peribahasa yang maknanya tersirat di sebalik susunan kata-kata yang membentuk perumpamaan itu. Biasanya didahului dengan kata-kata bagai, laksana, ibarat dan umpama. Contoh perumpamaan bagai aur dengan tebing, ibarat telur di hujung tanduk, umpama buah kepayang, dimakan mabuk dibuang sayang dan lain-lain lagi.

Pepatah
Merupakan peribahasa berangkap serta terdapat pengulangan kata di dalamnya untuk penegasan, falsafah, atau pengajaran yang ingin disampaikan. Contohnyaberat sama dipikul; ringan sama dijinjing, hati gajah sama dilapah,hati kuman sama dicecah dan sebagainya.

Bidalan
Bidalan adalah sejenis peribahasa yang mempunyai maksud tersirat disebalik susunan kata-kata yang membentuknya. Bidalan tidak mengandung sesuatu kata yang tertentu seperti perumpamaan. Contoh bidalan adalah ada gula, ada semut,air dicincang tidak akan putus dan lain-lain.

Kata-kata Hikmat
Merupakan peribahasa yang biasanya terbit daripada ayat-ayat suci dalam kitab-kitab atau daripada percakapan serta penulisan seseorang yang dihormati dan terbilang. Kata-kata tersebut berisi falsafah atau pengajaran yang berguna sebagai panduan hidup. Contohnya bahasa jiwa bangsa, masa itu ibarat emasdan sebagainya.


Panduan DPLI : Tips Peperiksaan dan Temuduga MEdSI

Apa khabar semua, kali ini post ringkas saya adalah untuk memberitahu anda bahawa satu panduan tentang kajian kes kegagalan temuduga DPLI telah berjaya dihasilkan oleh rakan saya Saudara Ikhwan Fahmi. Beliau bermurah hati untuk memberikannya kepada anda.
Untuk mendapatkannya, anda haruslah mengisi nama dan email anda untuk memudahkan beliau menghantar link download.

Jadi dapatkan segera sementara tawaran ini masih lagi berlangsung.
Untuk dapatkannya sila klik link di bawah:

KLIK SINI SEGERA

Panduan Pendidikan Wajib

Baru-baru ini saya berkesempatan menghadiri satu kursus tentang pendidikan wajib. Rasanya anda tahukan apa yang dimaksudkan dengan pendidikan wajib? Melalui kursus ini saya didedahkan dengan beberapa panduan berguna tentang pendidikan wajib seperti bagaimana untuk menguruskan kemasukan murid dan pendaftaran murid ke Tahun 2. Bagaimana cara untuk menentukan kewarganegaraan murid dan sebagainya.

Sebagai perkongsiannya maka bolehlah anda memuatturun bahan-bahannya. Maaf kerana saya terpaksa memisahkan bahan-bahan ini mengikut tajuk dan bukannya dalam satu folder. Ini disebabkan failnya agak besar. Selamat memuatturun.


1. Taklimat Kemasukan Murid

2. Taklimat Menukar Aliran

3. Taklimat Murid Tangguh

4. Pertukaran Murid Warganegara

5. Murid Tiada Sijil Lahir

6. Murid Tukar Sekolah Swasta Ke Sekolah Kerajaan

7. Murid Cicir

8. Permohonan Penempatan Murid

9. Murid Bukan Warganegara

10. Pendaftaran Lewat

11. Senarai Lampiran

12. Borang Pendidikan Wajib



Jom Daftar

Salam semuanya...post kali ini hanyalah post ringkas sahaja. Saya menjemput anda mendaftarkan nama dan email anda di ruangan atas blog ini. Ini bertujuan untuk memastikan anda tidak terlepas sebarang post-post terkini kami. Segala post terkini akan diberitahu terus ke email anda. Secara tidak langsung anda akan mendapat info terawal dari kami.

Langkah-langkah :

1. Masukkan nama dan email anda
2. Klik Submit
3. Buka email anda dan sahkan pendaftaran anda
4. Selesai dan anda akan mula menerima email pemberitahuan daripada kami.

ok..terima kasih atas kerjasama anda..

Informasi Kerjaya Selepas SPM



Salam semua..apa khabar anda yang saya hormati dan sanjungi? Semoga anda beroleh keredhaan dalam melakukan kerja-kerja seharian. Kali ini saya kongsikan buat anda, satu panduan yang saya rasa sangat berbaloi terutamanya untuk anda berikan kepada anak-anak anda dan juga anak-anak murid anda iaitu Tips Kerjaya Selepas SPM. Panduan ini penting bagi membimbing anak-anak daripada terjebak ke arah perkara negatif yang makin mengerunkan kita pada saat ini. Berceloteh panjang pula saya ni...
Jadi untuk mendapatkannya anda perlulah mengisi maklumat ringkas anda kerana info ini akan terus ke email anda....

KLIK SINI UNTUK MENDAPATKANNYA

Koleksi Slide-slide Kesihatan ( 30 Slide Berlainan Tajuk )

Jumpa lagi semua....Kali ini saya berikan anda pula koleksi slide-slide Kesihatan yang saya rasakan sangat membantu anda untuk menerangkan dengan panjang lebar kepada anak-anak murid anda tentang topik-topik kesihatan, khususnya bagi mata pelajaran PJK. Jadi anda cuma pilih topik apa dan downloadnya secara PERCUMA jer..Ok selamat mendownload.

1. Bahaya Manis Berlebihan
2. Bahaya Rokok
3. H1N1
4. Ecstacy
5. Darah Tinggi
6. Demam Malaria
7. Demam Denggi
8. Demam Kepialu
9. Gingivitis
10. Aids
11. Kebersihan Makanan
12. Masalah Dadah
13. Kencing Manis
14. Makan Sayur dan Buah
15. Mengekalkan Berat Badan Unggul
16. Kebersihan Diri
17. Penggunaan Tandas
18. Karies Gigi
19. Pemakanan Sihat
20 Kempen Minum Air Masak
21. Taklimat 3K
22. Penyakit Tibi
23. Kempen Tak Nak
24. Penyakit Taun
25. Penyakit Hepatitis A
26. Pengurusan Kantin
27. Pelaporan Denggi
28. Taklimat Kantin
29. Senaman Kecergasan
30. Teknik Menghidangkan Makanan Kepada Kanak-Kanak